Bucket of Fuck-it List - LanserLeven

Bucket of Fuck-it List

LanserLogica

okt 26

Bucket of Fuck-it List?
De Engelse uitdrukking ‘kick the bucket’ betekent zoiets als ‘het loodje leggen’. De Bucket List is een lijst van alles wat je nog wil doen voor je doodgaat. Rouw en verlies geven ons redenen om bewuster te worden. Er zijn vele situaties. Je kunt je baan verliezen, je huis, relaties, maar ook gezondheid. Rouw vormt een mens en luidt vaak een tijd van keuzes in: wat wil ik nog wel en wat absoluut niet meer.

Bovenaan staat verlies door overlijden. Degene die jouw leven verrijkte, is er niet meer! Verdriet drukt als een baksteen op je hart. Een diepgaand proces volgt. Rouw verwerken is letterlijk ‘werk’. Er is moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Je eigen weg vinden en nieuwe keuzes maken.

Begrip en toekomst
Mensen vinden het moeilijk nabestaanden te benaderen over dit gevoelige onderwerp. Als rouwende ben je niet altijd even benaderbaar. Wees eerlijk. Ben je sprakeloos? Zeg dan dat je geen woorden hebt en drink in stilte een kop thee. Ben je een doener? Laat je steun blijken door een pan macaroni te brengen. Wees er, na een week. Wees er, na 6 maanden. Wees er.

Men realiseert zich vaak niet dat je ook een toekomst verliest. Opa’s die hun kleinkinderen niet zien opgroeien, partners die hun oude dag niet samen delen, kindjes die nooit opbloeien tot een prachtige versie van hun ouders en dochters die hun trouwdag zonder moeder moeten vieren. Toekomst in duigen, de bucketlist van de baan.

Wat wil ik?
Een overlijden zet een hele groep mensen aan het denken. De vergankelijkheid van het leven is voelbaar. Het besef van wat belangrijk is en wat niet. Je druk maken om kleine dingen lijkt ineens verspilde moeite. Levensvragen komen naar de oppervlakte. Is er meer na de dood? Ben ik gelukkig? Wie ben ik eigenlijk? Besteed ik aandacht aan de mensen waarvan ik hou? Werk ik niet te hard? Wat wil ik nog doen voor het mijn tijd is? En…misschien nog belangrijker: Waar wil ik mijn kostbare tijd niet aan verspillen?

Zo zag ik laatst dat er naast de bekende ‘Bucket List’ ook een ‘Fuck-it List’ bestaat. Een lijstje waarin je opschrijft wat je juist niet wil en vooral niet gaat doen. Het is een wat sterke term, maar hoe goed is het om ook dát voor jezelf op een rij te hebben? Leuke manier van omdenken.

Lieve groet, Martine

Follow

Over mij

Hoi, ik ben Martine van praktijk LanserLeven en via mijn blogs, quotes en andere artikelen, inspireer ik graag tot het nadenken over jezelf, je geestelijke en lichamelijke gesteldheid en hoe jij in het leven staat in combinatie met de wereld om je heen. Leuk als je me volgt en wellicht zien we elkaar! Lieve groet!