Ben je echt gelukkig of leef je op de automatische piloot? - LanserLeven

Ben je echt gelukkig of leef je op de automatische piloot?

LanserLogica

nov 02

Ben je echt gelukkig of leef je op de automatische piloot?

Momenteel begeleid ik een cliënt die nu 5 x bij mij is geweest. Ze zat niet lekker in haar vel, veel dingen gebeurd in haar leven, tegen een burn-out aan, al met al niet fijn. We zijn samen aan de slag gegaan en in een paar weken tijd knapte ze zienderogen op. Na de derde sessie zei een collega tegen haar: “Het lijkt wel of je wakker bent geworden!” Wat een mooi compliment aan ons beider adres. Haar uitstraling, acties en energie zijn zo anders geworden, dat het mensen om haar heen ging opvallen. Hoe mooi is dat?

De zin ‘het lijkt wel of je wakker bent geworden’, vond ik heel typerend. Ik denkt dat veel mensen maar doorkabbelen op het ritme van onze maatschappij. Een baan van 9 tot 5, een weekend van twee dagen met boodschappen, verjaardagen en een borrel. Vervolgens de wekker weer op maandagmorgen. Als je te lang je verlangens en gevoelens onderdrukt en maar meegaat in de ratrace, dan ontwikkel je op den duur allerlei klachten. Die negeer je dan nog eens, want ziek zijn komt me nu niet uit. Of de berusting die ik vaak hoor: “dit heb ik nu eenmaal”, “die rugpijn zal ik mee moeten leven“ en “ik heb alles al geprobeerd”. Ha! I beg to differ, oftewel, ik denk er anders over. Ik daag je uit om een traject met mij te bewandelen, als je van je langdurige mentale en fysieke klachten af wil.

Er zijn natuurlijk vele dingen die jou uit je balans halen. Hieronder een aantal signalen die aangeven dat je niet volledig ‘wakker’ bent en zelf achter het stuur zit:

  1. Je laat je afremmen door negatieve invloeden van anderen

Veel mensen zijn bang en onzeker en zullen ook jouw grootse plannen of dromen als onzeker ervaren. Daardoor krijg je onbewust en vaak onbedoeld een negatieve vibe door opmerkingen als: dat is niet verstandig, zou je dat nou wel doen, daar heb jij toch geen ervaring in, dat lukt je vast niet, ik zou er niet aan beginnen als ik jou was. Dit soort uitspraken triggeren jouw gevoelens nog eens extra die je binnenin voelt, zoals onzekerheid of niet goed genoeg zijn. Dit helpt jou absoluut niet vooruit naar je doel of droom. Dus vermijdt mensen die dit effect op je hebben. (you know who they are 😊)

  1. Je gelooft in je eigen beperkende gedachten

Dit is inherent aan wat ik hiervoor schreef. Of het nu twijfel, angst of eigenwaarde is, we hebben allemaal destructieve gedachten die ons tegenhouden. Van kleins af aan leren we dat we niet in staat zijn iets zelf te doen. Als je 5 jaar bent en met een mes je eigen boterham wil snijden, grist een volwassene het je uit je handen en zegt ‘laat mij dat maar doen, daar ben jij nog te klein voor’. Krijg je je leven lang veel van dit soort opmerkingen naar je hoofd, dan doet het echt wat met je zelfvertrouwen. Luister niet naar al je ‘self-limiting-thoughts’! Wat we geloven over onszelf heeft effect op onze acties. Je bent een uniek en krachtig mens! Wuif negatieve gedachten weg en begin te geloven in je eigen kunnen. Met vallen en opstaan, maar dat hoort erbij. Van fouten leer je en succesvolle mensen noemen fouten geen fouten, maar ervaringen. En dat zijn het ook!

  1. Je hebt meer spijt dan hoop

Vaak hebben we meer spijt van de dingen die we niet gedaan hebben, dan van de dingen die we wel gedaan hebben. Denk maar eens na over je eigen leven. Hoe vaak had je spijt als je iets wel tot uitvoering hebt gebracht? Door in de valkuil te stappen om iets NIET te doen, verliezen we langzamerhand ook de hoop. En dat houdt ons weer tegen om überhaupt ergens aan te beginnen, want we hebben de hoop verloren dat het echt kan lukken. Vicieuze cirkel. Laat nooit het brandende vuurtje van hoop in je hoofd en in je hart uitgaan.

  1. Je neemt geen actie op je verlangens en je dromen

Droom je alleen maar over een geweldig leven, een super baan, een mooie auto, een verre reis of doe je er iets aan om deze dingen waar te maken? Er is elke dag weer een keuze om een stap in de goede richting te zetten. Ook is het einddoel niet altijd het belangrijkste. Onderweg er naar toe, kom je misschien wel zoveel ervaringen en uitdagingen tegen dat je einddoel veranderd. Het gaat om de beweging. Zet iets in gang en het leven gaat niet aan je voorbij, maar je loopt er middenin. Move your ass! 😊

  1. Je maakt spullen belangrijker dan ervaringen

Er is niets mis met houden van spullen, mooie dingen, gadgets, wat dan ook. Zolang het maar niet in de weg komt te staan van wat echt waardevol is voor jou. Waardevol als in waar haal je voldoening uit? Een keer lekker shoppen en thuis komen met leuke, nieuwe dingen, geeft voldoening op de korte termijn. Gelukkig zijn met jezelf, wie je bent, de mensen om je heen, de vrienden waarmee je echt kan delen en lachen, de omgeving waar je woont, de mensen die je helpt, buiten in de natuur zijn, de dingen die je doet, de plekken die je bezoekt, dat is waar het uiteindelijk om gaat. Op je sterfbed denk je niet zo zeer meer aan de nieuwste I-phone of je Gucci schoenen. Laat je dus niet ondersneeuwen in materie en de belangrijkheid ervan. Less is heel vaak more… 😊

 

Follow

Over mij

Hoi, ik ben Martine van praktijk LanserLeven en via mijn blogs, quotes en andere artikelen, inspireer ik graag tot het nadenken over jezelf, je geestelijke en lichamelijke gesteldheid en hoe jij in het leven staat in combinatie met de wereld om je heen. Leuk als je me volgt en wellicht zien we elkaar! Lieve groet!