Van Burn-out naar Burn-in' - LanserLeven

Van Burn-out naar Burn-in’

Gezondheid

sep 11

Van Burn-out naar Burn-in’!
Naast het woord depressie, hoor je veel over Burn, Bore en Worn-out.
Heb jij last van één van bovenstaande? Voel je je onbegrepen? Zie je geen uitweg?
Zit je er eigenlijk al te lang in of er al tijden tegen aan te ‘hikken’?
Heb je graag hulp van iemand die weet waar je het over hebt?
Dan is dit artikel voor jou bedoeld!

Ervaringsdeskundige, het gebeurde mij ook!
Met bovenstaande klachten voel je je namelijk in 1 woord gewoon ‘klote’. Als je het al in 1 woord zou kunnen vangen. Want het is veel meer dan dat. Het is zwaar, vermoeiend en het zit heel diep. Ik weet het uit ervaring. In verschillende fases van mijn leven heb ik alle vier ‘gemoedstoestanden’ ervaren in meer of mindere mate. Daarom is het voor mij erg herkenbaar en kan ik bij een ander snel tot de kern komen. Hoe moeilijk het ook was, ik wist altijd diep in mijn hart dat het goed zou komen. En het is gelukt!

Toegeven
Het moeilijkst was misschien wel het toegeven dat het niet goed met me ging. Met Martine gaat het namelijk altijd goed! Dat was mijn levensmotto zo ongeveer. Dus dat mij dit overkwam, kon natuurlijk niet! Tot ik een breekpunt had en instortte. Dank je wel lichaam en geest voor deze krachtige en duidelijke boodschap. Nu moest ik wel. Man, wat had ik het zwaar. Ik was té lang té hard voor mezelf geweest en had grote bergen verdriet lekker diep weggestopt. Nu kwam het als een vulkaan tot uitbarsting.

Ik zocht hulp, ging mediteren, me verdiepen in alles wat met zelfontplooiing en natuurlijke genezing te maken had, rust nemen, bewegen, leren luisteren naar mijn lichaam en geest enzovoorts. Ik kreeg mensen, boeken, artikelen, cursussen en studies op mijn pad die mij steeds vooruit duwden in kennis, inzichten, ontwikkeling en herstel.

Kansen
Je moet het zelf doen! Het is een geworstel met je innerlijk en alle invloeden van buitenaf. Maar het kan! Ik ben absoluut lichter, krachtiger, liever, opener en toleranter, maar ook duidelijker geworden en geef mijn grenzen aan. Jarenlange lichamelijke ongemakken als vastzittende schouders, hoofdpijn, algehele malaise, het is er niet meer. Ik luister naar mijn lichaam en kan meteen ingrijpen als iets niet goed dreigt te gaan. Nu is het zelfs mijn missie geworden om met LanserLeven anderen ook LICHTER te laten leven. De levenslessen waren voor mij van levensbelang. Hard en moeilijk (‘but nobody said it was easy’), maar ook een zegen. Ik zie de lessen (die nog dagelijks op mijn pad komen) als een kans. Een kans om te groeien, een kans om steeds weer rommel op te ruimen, een diepere betekenis van het leven te ervaren, fijner in je vel te zitten en een kans om terug te kunnen geven aan de wereld.

Wat is nou wat precies?
Burn-out:
“opgebrand”: hoofdzakelijk werk gerelateerd veroorzaakt door o.a. werkdruk, perfectionisme, gevoelig zijn voor werksfeer en incapabele leiders etc. Hierdoor kom je bij de Arbo arts terecht die moet onderzoeken of je een Burn-out hebt. Een huisarts mag deze diagnose niet vaststellen.

Bore-out: “verveeld/onderprikkeld”: kan werk gerelateerd zijn, maar is ook ‘leven’ gerelateerd. Je verveeld je eigenlijk dood in je leven, op je werk, op school, in relaties, wat dan ook. De stimulans waar jij je levensenergie vandaan zou moeten halen is ver te zoeken. Vaak heb je dit zelf niet eens in de gaten, omdat je door jezelf en je omgeving de mond gesnoerd wordt. De aloude ‘niet zeuren’, ‘brood op de plank’, ‘zekerheid’, ‘kan ik niet’ – overtuigingen. Je geblokkeerde energie en on-gestimuleerde creativiteit uit zich uiteindelijk in een gevoel van uitputting.

Worn-out: “volledig uitgeput”: het algehele leven is je teveel geworden. Lijkt veel op Bore-out, ware het niet dat de oorzaak niet verveling is, maar te lang te veel van jezelf moeten/vergen in alles wat je doet. Zowel negatieve activiteiten als positieve. Een mens kan ook TEVEEL leuke dingen doen! Ja echt.

Depressie: “geen mogelijkheden zien op een gelukkiger leven”: ook hier is het leven je teveel geworden. Werk, school, relaties, familie, sociale contacten, prestaties, verwachtingen, sport, hobby’s etc. etc. Veroorzaker vaak een negatief zelfbeeld, niets waard zijn, dus ook niets kunnen, angsten, traumatische gebeurtenissen etc. Niets brengt meer vreugde en alles is een last. Het leven lijkt uitzichtloos.

Symptomen
Welke benaming je er ook aan geeft en wat de oorzaak in beginsel ook is geweest, de symptomen komen veel overeen, waarvan hieronder een aantal genoemd:

  1. Je kan weinig tot niets verdragen en bent prikkelbaar.
  2. Je slaapt slecht en bent oververmoeid.
  3. Je voelt je lusteloos en hebt nergens zin in.
  4. Je wordt introvert en vermijdt sociaal contact.
  5. Je bent wanhopig, voelt je down en ziet geen uitweg.

JIJ bent de oplossing
Ondanks dat je het aan de vele invloeden van buitenaf zou kunnen wijten, is er maar 1 met de oplossing en dat ben jij zelf. Om jouw vuurtje weer op te stoken, gaan we van burn-out naar burn-in’!

Er is een proces nodig om in te zien dat alles staat of valt met hoe jij de uitdagingen in jouw leven benaderd. Ik help je die stappen te zetten en onder ogen te zien. Leuk? Niet altijd. Brengt het je verder? Absoluut!

S.A.T.’s
Het mooie is, dat ik door mijn eigen zoektocht veel kennis heb vergaard en ervaring heb opgedaan in allerlei behandelmethoden. Daardoor kan ik effectief met jou aan de slag. Ik kijk naar het hele plaatje en begin bij het begin. We kijken naar oude overtuigingen, oude patronen, verlangens, dagelijkse levensstijl, relaties, prikkelingen van buitenaf, timemanagement, voeding etc.

We verdiepen ons in de S.A.T.’s:

Stuck: Waar blijf je rondjes draaien? De zogenoemde ‘stuck-state’.
Avoidance: Waar ben je vermijdend bezig?
Triggers: Wat triggert jou in positieve en negatieve zin?

Via concrete en effectieve methodieken buigen we alles wat jou niet dient om naar positieve, nieuwe beslissingen die je wel dienen. Je leert luisteren naar signalen, voor jezelf zorgen, je grenzen en verlangens kennen en ruimte innemen.

Ga je ervoor en wil af van je burn, bore, of worn-out? Schroom niet langer. Het leven is te kort om nog langer in deze staat te blijven hangen. Maak een afspraak.

Let’s get your fire burn-in’!

Follow

Over mij

Hoi, ik ben Martine van praktijk LanserLeven en via mijn blogs, quotes en andere artikelen, inspireer ik graag tot het nadenken over jezelf, je geestelijke en lichamelijke gesteldheid en hoe jij in het leven staat in combinatie met de wereld om je heen. Leuk als je me volgt en wellicht zien we elkaar! Lieve groet!