Gun jezelf plastijd! - LanserLeven

Gun jezelf plastijd!

LanserLogica

feb 28

Gun jezelf plastijd!
Ken je dat? Je voelt de aandrang om naar het toilet te gaan, gewoon voor een ‘eenvoudige’ plas, maar je stelt het uit! Je rijdt eerst naar huis en loopt toch net langs die wasmand, ruimt effe snel de vaatwasser in, gaat met de stofzuiger aan de haal, hangt gauw de jassen op in de gang en…ondertussen loop je te rennen met samengeknepen billen….of ben je zelfs vergeten dat je moest plassen.

Stop! Ga naar het toilet. Gun jezelf plastijd! Als je al niet mag plassen van jezelf, hoe zit het dan met de rest? De gunfactor voor jezelf is vaak veel lager dan die voor een ander. We gunnen een ander de wereld, maar onszelf?

Hoe hoog is jouw gunfactor?
Eet je je lunch rustig aan een tafel? Of behoor je tot de categorie die halve boterhammen weg werkt terwijl je verder typt of ijsberend telefoneert? Zeg je tegen iedereen ja en kom je weer niet toe aan je eigen garage opruimen? Zitten je schouders steeds vast, maar die afspraak bij de masseur is nog steeds niet gemaakt?

Sta nu eens stil en bedenk wat jouw gunfactor is van 1 tot 10…

Hmmm dat dacht ik al… 🙂

Hoe maken we daar een 10 van?
Leef bewust, luister bewust en geef het NU aandacht. Dus als je druk bezig bent, prima! Focus op wat je aan het doen bent. Maar overdrijf niet en blijf luisteren naar wat je lichaam aangeeft. De japanners zijn er goed in, die nemen midden in een ellenlange vergadering rustig een powernap. Niet onze stijl misschien, maar we kunnen er wel van leren. Ook hier is niemand onmisbaar, niemand is 24 uur per dag genoodzaakt om gefocust te zijn of om te rennen. En onthoud: jij ben de belangrijkste die er is in jouw leven!

7 tips naar een hogere gunfactor voor jezelf

  1. Neem dagelijks pauze en ga daadwerkelijk iets anders doen, take your mind off work! Besef dat pauze goed voor je is. Lach met collega’s, ga wandelen, lees een tijdschrift, neem tijd om te eten, sluit je ogen en doe een 3 minuten meditatie.
  1. Creëer een fijne werk/leef omgeving. Gun jezelf een opgeruimd en schoon bureau/huis, het geeft ruimte in je hoofd.
  1. Glimlach eens bewust als je voelt dat je gezicht verstrakt, je zult merken dat je automatisch meer ontspant (geconcentreerd kijken kost energie en maakt gespannen). Een ontspannen blik maakt je meer benaderbaar voor een ander.
  1. Blok vrij in je agenda waarin je quality time gaat plannen met je partner, je kinderen, vrienden/vriendinnen of heerlijk met jezelf! Just you! Het mag 🙂 Ga iets leuks doen, zoek de stilte op, boek een massage (check de voetreflex op www.lanserleven.nl).
  1. Opruimen, strijken, afwassen! Het doen van routinematige bezigheden zet je brein in een Default Mode Network, een soort screensaver stand. Je hersenen kunnen op een lager pitje ‘rusten’ en dit ontspant. Je zult merken dat in deze modus soms de meest handige ideeën je ‘zomaar invallen’.
  1. Beloon jezelf af en toe met iets waar je blij van wordt. Bloemen, iets lekkers, avondje uit of plan iets om naar uit te kijken.
  1. Slaap! Gun je lichaam rust. Tijdens je slaap herstelt je lichaam (lees: werkt heel hard aan je gezondheid) tussen 22.30 en 06.00 uur. Dit is dus ook de beste tijd om te slapen. Ga lekker vroeg onder de wol en neem vooraf eens een warm voorbereid bad (lees: lekkere oliën/muziekje/boekje).

Succes! Het is je meer dan gegund!

Follow

Over mij

Hoi, ik ben Martine van praktijk LanserLeven en via mijn blogs, quotes en andere artikelen, inspireer ik graag tot het nadenken over jezelf, je geestelijke en lichamelijke gesteldheid en hoe jij in het leven staat in combinatie met de wereld om je heen. Leuk als je me volgt en wellicht zien we elkaar! Lieve groet!