Goede voornemens of slechte probeersels? - LanserLeven

Goede voornemens of slechte probeersels?

LanserLogica

jan 30

Goede voornemens of slechte probeersels?
Het nieuwe jaar is al weer even aan de gang. Hoe staat het met jouw voornemens? Nog bezig, al begonnen? Na een periode vol chocoladeletters, gestufte kalkoenen en te veel champagne, is de tijd van goede voornemens aangebroken. Deze zijn tijdens de vreetpartijen en borrelavonden natuurlijk uitvoerig besproken. Reflecteren, bezinnen en de goede voornemens. Een terugkerende vermoeienis.

Top drie
Welke staan er dit jaar in de top 3? In mijn omgeving hoor ik in willekeurige volgorde het alom bekende afvallen, bewegen en stoppen met roken. De afvallers zijn mensen die eigenlijk het hele jaar door al jojoën en constant verschillende diëten proberen. Zonder gewenst resultaat blijkbaar. De luie mens wil gaan bewegen, ook weer zo iets, ‘bewegen’. Sporten klinkt te heftig, dus we gaan proberen om meer te ‘bewegen’…jaja. Ook deze groep, valt mij op, is normaliter geen fanatiekeling op sportgebied, dus wat verwacht je dan nu? Zal 2017 baanbrekend zijn? Categorie 3 is helemaal geweldig. Het rokende volk. Rokers proberen vaak eerst maar eens te ‘minderen’. Van een slof per week naar een pakje per dag bijvoorbeeld, doordeweeks dan hè? Weekenden rekenen we niet mee.

Probeersels
Het pijnlijk knullige van goede voornemens is dat men het woord ‘proberen’ eraan vast hangt. ‘Ik probeer te stoppen met roken’. Mijn ervaring is dat proberen uiteindelijk op een zeer teleurstellende mislukking uitdraait. Het woord straalt het al uit. De toehoorder voelt met een knoop in zijn maag de schrijnende ‘maar’ al aankomen. Ik heb het geprobeerd…., maar…? Het is dus niet gelukt! Je hebt je best gedaan, maar helaas…het zat er niet in.

Een Indiase wijsgeer zegt op een dag tegen zijn leerling: “Het verschil tussen proberen en daadwerkelijk doen is heel simpel. Er ligt hier een boek op de grond. Probeer hem eens op te pakken?” De leerling loopt erheen en raapt het boek op. “Nee”, zegt de wijsgeer. “Ik vroeg je het te proberen”.

Wil jij de therapieën bij LanserLeven ook proberen?
Ik zeg doen! En maak een afspraak 🙂

Follow

Over mij

Hoi, ik ben Martine van praktijk LanserLeven en via mijn blogs, quotes en andere artikelen, inspireer ik graag tot het nadenken over jezelf, je geestelijke en lichamelijke gesteldheid en hoe jij in het leven staat in combinatie met de wereld om je heen. Leuk als je me volgt en wellicht zien we elkaar! Lieve groet!